Fakta trumfar över lögn
Tony Wikström, socialdemokraterna i nordiska rådet, Åland. blog
blog

-Se på vad som hände i Sverige igår kväll! I SVERIGE!!

 

Publiken nickar med när USAs nya president Donalt Trump målar upp en mörk bild av ett land i närmast fritt fall. Ett land som tappat kontrollen på grund av att man tagit emot ett stort antal flyktingar och därför nu drabbats av något hemskt, ja till och med något jämförbart med attentaten i Bryssel och Nice.

 

Att det enda uppseendeväckande som hände nämnda fredag var att Owe Thörnqvist, 87 år gick direkt till final i melodifestivalen spelade mindre roll.

 

Sveriges statsminister Stefan Löfven medgav utan omsvep att visst har Sverige utmaningar men kände sig mest förvånad över utspelet. Via svenska ambassaden i Washington erbjöds möjlighet att tillhandahålla information om immigrations-och integrationspolitiken, något som kunde ses som en ganska snäll pik. Före detta stats-och utrikesministern Carl Bildt tog i lite mer och undrade om POTUS rökt på samt pekade på faktumet att stället där rallyt gick av stapeln, Orlando i Florida, hade fler mord ifjol än hela Sverige.

 

Kort sagt, hela världen har talat om detta. Men vad sker bakom de sociala medierna och bruset?

 

Inte en enda Trumpsupporter har bytt sida. Tvärtom stärks de i sin tro att ”sanningen” tystas ner, och att ”falsk media” -som i dagsläget verkar innefatta alla mainstream nyhetskanaler – hjälper till att ljuga, bedra och förvränga bilden av verkligheten.

 

Jag tycker vi inte ska vara rädda att kalla en spade för en spade.

 

Den sk alternativa högern har växt sig oerhört stark i det fördolda i flera år nu. Trump upprepar gång på gång ”FAKE NEWS!” Nazisternas signalord lugenpresse handlade om precis samma sak. Och tittar man närmare på hur debatten förs idag ser man flera iskalla paralleller till Goebbels propaganda.

 

I den nazistiska propagandan var det viktigt var, när och hur man sade något. Man visste att det går att komma undan med en lagom stor lögn bara den upprepas om och om igen samtidigt som intellektuella påpekanden om sakernas faktiska tillstånd ignoreras. Goebbels ville helst tro på propagandan och välja riktning för densamma, positiv eller negativ. Nazisterna hade till sin hjälp brandtal, journalfilmer, affischer och flygblad. Idag finns en ocean av media, och inte minst sociala medier såsom facebook och twitter.

 

Detta är förstås en mycket skrämmande insikt. Och med tanke på fort utvecklingen eskalerat bara på ett år vågar man knappt tänka på vad som väntar bakom hörnet.

 

Men jag vet att vi måste tro. Tro starkt på demokratin, människors inneboende vilja att göra gott, vara solidariska, hjälpsamma och toleranta. Och vi måste alla agera och ta vårt ansvar nu.

 

En rörelse som väckt mycket positiv uppmärksamhet är facebookgruppen #jagärhär med över 50.000 medlemmar. Dessa bidrar till ett vänligare klimat på trådar och kommentarsfält genom att peka på fakta och ge en humanistisk vinkel i debatterna– alltid i en trevlig, respektfull ton. Och det har visat sig ha effekt. Kärleks- och faktabombningarna gör att nyanserna framträder och det svart-vita blir en ofta komplex men mer förståelig bild, såsom ”sanningen” ofta är.

 

Och kanske ännu viktigare. Att vi läser på och vågar lita på fakta från bra källor, som tex den här. Samla mod och säg sedan ifrån när du möter främlingsfientlighet, sexism, islamofobi och hatretorik bland kollegorna, kompisarna eller släkten. Men gör det som #jagärhär, i en trevlig, resektfull ton. 

 

Tony Wikström, socialdemokraterna i nordiska rådet och fd journalist, Åland.

 

Følg vores arbejde i Nordisk Råd

https://www.facebook.com/s.nordisk

https://twitter.com/SocNR