Kampen om Nordisk Råd
Karin Gaardsted er dansk Folketingsmedlem for Socialdemokraterne og medlem af Nordisk Råd. blog
blog

Arbejdet i Nordisk Råd er spændende og alsidigt. Vi har så store muligheder for at gøre en stor forskel for vores lande.

 

Modsat arbejdet i de nationale parlamenter er der stor fokus på enighed og konsensus. Vi kan fra Nordisk Råd ikke tvinge landenes regeringer til at gøre noget, de ikke vil. Derfor er vi nødt til at finde enighed mellem højreorienterede og venstreorienterede, mellem borgerlige og socialdemokrater.

 

Og vi finder ofte enighed. For der er emner, vi åbenlyst vil have glæde af at arbejde sammen om. Emner vi bedre kan løse i fællesskab end hver for sig. 

 

Et sådan problem er mikroplast i kosmetik. Der er efterhånden mikroplast utallige steder i vores miljø – selv i vores drikkevand. En del af det kommer fra kosmetik.

Når vi smører cremer med mikroplast på vores hud, bliver den skyllet ud med badevandet, og rensningsanlæggene fanger det ikke. Selv om det er en mindre del af den samlede mængde mikroplast, er det ikke desto mindre en totalt unødvendig del.

 

For der findes naturlige alternativer. Derfor anvender nogle producenter allerede i dag kunste abrikoskerner i skrubbecreme i stedet for mikroplast.

 

Vi har i Holdbart Norden samarbejdet bredt mellem parlamentsmedlemmerne. Vi har studeret problemet, diskuteret emnet og er blevet enige om, at vi anbefaler et forbud mod mikroplast i kosmetik. Sammen er vores nordiske økonomier og markeder så store, at kosmetikproducenterne vil være nødt til at indrette sig efter et sådant forbud.

 

Men der er ikke enighed blandt regeringerne.

 

Den svenske regering indfører derfor et forbud alene, den norske regering vil følge trop, men den danske regering vil ikke gøre noget selv. I stedet vil den danske regering vente på, at EU måske om nogle år indfører et forbud.

 

Og imens fortsætter det unødvendige udslip.

 

Det ærgrer mig, fordi det er så oplagt, at vi gør noget. Og det er så oplagt, at vi gør noget sammen i Norden.

 

Jeg holder meget af det potentiale, der er i vores nordiske samarbejde. Hvis vi skal udleve det potentiale, kræver det, at regeringerne går aktivt ind i samarbejdet.

 

Det håber jeg, at vi kan få både borgerlige og socialdemokratiske regeringer i Norden til at gøre i fremtiden.

 

Karin Gaardsted er dansk Folketingsmedlem for Socialdemokraterne og medlem af Nordisk Råd.

 

Følg vores arbejde i Nordisk Råd

https://www.facebook.com/s.nordisk

https://twitter.com/SocNR