Nordiska rådet röstade om ett medlemsförslag om ett ökat fokus på arbetstagares rättigheter och rättvisa konkurrensvillkor för näringslivet på sin temasession i Akureyri.

 - Tyvärr förlorade den nordiska modellen med 35-32, konstaterade Anders Karlsson (S) medlem i näringsutskottet efter omröstningen. En avstod.

 - Norden är ett socialt fyrtorn i Europa, konstateade Per Rune Henriksen (Ap) i debatten. Det borgerliga flertalet bryr sig inte om verkligheten på arbetsmarknaden. De vänder ryggen till de problem som undergräver grunden i den nordiska modellen.

 Den socialdemokratiska och den vänstersocialistiska gröna gruppens förslag tog fasta vid den europeiska och globala tendens som också berör Norden att arbetstagares grundläggande rättigheter ifrågasätts och arbetsvillkor undergrävs.

 - Social dumping, det handlar om utnyttjande av mänskor, och det anser vi är fel. Att det förekommer har ingen förnekat. Vad är då problemet med att ordna en konferens för att belysa och skapa en gemensamförståelseram om problemet? undrar Karlsson.

Medlemmarna i näringsutskottet från konservativa gruppen, mittengruppen och Nordisk Frihet motsatte sig en grundlig behandling av medlemsförslaget. De tyckte inte om språket och premisserna i medlemsförslaget. Bland annat väckte begreppet social dumping anstöt.

 Näringsutskottet beslöt efter omröstning på sitt januarimöte att inte behandla medlemsförslaget vidare. Rösterna föll 5-5 och ordförande Cecilie Tenfjord-Toftbys (M) röst avgjorde. Socialdemokratiska gruppens och vänstersocialista gruppens medlemmar lämnade in en skriftlig reservation.