Siumuts medlem af Inatsisartut, Ineqi Kielsen, der også sidder i Nordisk Råd, har stillet spørgsmål til de nordiske regeringer om forbuddet mod fiskeri i Ishavet.

I juli sidste år valgte de fem arktiske kyststater nemlig at frede Ishavet for fiskeri indtil videre. Men problemet er ifølge Ineqi Kielsen, at aftalen altså kun omfatter Grønland, Canada, USA, Norge og Rusland.

Derfor har Socialdemokraterne i Nordisk Råd med Ineqi Kielsen i spidsen krævet svar fra regeringerne i Norden.

”Set med vores øjne er problemet, at alle andre stater ikke er omfattet af aftalen. Store fiskerinationer som Japan og Kina samt Spanien, Storbritannien og andre lande i EU har stadig retten til at fiske på det åbne hav i Arktis. Det er nogle meget sårbare områder, som vi gerne vil beskytte mod fiskeri. Derfor har vi spurgt de nordiske regeringer, om de vil få flere lande med i aftalen, og hvordan de vil gøre det,” siger Ineqi Kielsen (S), der også er rapportør på fiskeripolitik i Nordisk Råds miljøudvalg.

I fiskeriaftalen mellem de arktiske landene fra juli 2015 er der dog det forbehold, at man vil åbne op for fiskeri i Ishavet senere, når man ved, hvordan det kan ske på en bæredygtig måde, og når man har en tydelig fiskeriaftale med en kvotefordeling.

”Det store spørgsmål er jo så, om aftalen fra sidste år er god nok. Derfor er det interessant at høre, om regeringerne i Norden er tilfredse med aftalen, eller om de måske vil arbejde for et totalforbud på sigt, så det har vi også spurgt regeringerne om,” afslutter Ineqi Kielsen.

Det skriftlige spørgsmål til Nordisk Ministerråd kan læses som PDF her.