Nordisk Råd anbefaler nu de nordiske regeringer at indføre et forbud mod mikroplast i kosmetik og plejeprodukter. Nordisk Råd vil også have regelmæssige statusmeldinger fra de nordiske regeringer om opfyldelsen af klimamål. På den måde kan man holde regeringerne i ørerne, så de lever op til de internationale klimamål, som de har forpligtet sig til.

Det er resultatet af plenumbehandlingen på Nordisk Råds mini-session 3.-4. april 2017 i Stockholm. Ingen stemte imod de to forslag, men der var et par blanke stemmer.

Forbud mod mikroplast er et vigtigt signal
Nordisk Råds udvalg for et bæredygtigt Norden har længe været optaget af problemet med mikroplast i vores have og vandløb. Det fik den socialdemokratiske gruppe til at stille forslag om et forbud mod de små plastpartikler i personlige plejeprodukter og kosmetik. Det er ganske vist ikke den største kilde til udslippet af mikroplast i havene (som bl.a. kommer fra fragmenter fra bildæk), men det er et vigtigt signal og gør Norden til forbillede.

Statusmeldinger om klimamål mindst hver 4. år
I det lidt større perspektiv har Socialdemokraterne i Nordisk Råd ønsket at holde regeringerne fast på deres ambitioner, når det gælder reduktion af CO2-udslip og udbygning af vedvarende energi. Derfor stillede man forslag om, at regeringerne skal give Nordisk Råd regelmæssige statusmeldinger om arbejdet med at opfylde målene. Efter udvalgsbehandling blev det besluttet, at meldingerne skal komme mindst hver 4. år.

Du kan læse vedtagelsen om klimamålsætningerne her og vedtagelsen om forbud mod mikroplast i kosmetik m.m. her.