Mikroplasten er i dag en stor forureningskilde. Den udgør en stor del af den plastikforurening, som påvirker vores havmiljø negativt. De små plastikpartikler findes i mange produkter, og i værste fald ender mikroplasten i vores fødevarer, når mikroplasten spises af fisk, skaldyr og havpattedyr, eller når mikroplastholdig spildevand anvendes som gødning i landbruget.

Derfor vil Socialdemokraterne i Nordisk Råd få begrænset udslippet af mikroplast. Den opgave løses bl.a. hos producenterne. Det er grunden til, at S-gruppen i Nordisk Råd nu foreslår, at Norden forbyder mikroplast i personlige plejeprodukter og kosmetik.

Karin Gaardsted (S), næstformand i Udvalget for et Bæredygtigt Norden i Nordisk Råd, forklarer baggrunden:

”Vi fokuserer på mikroplast i kosmetik og personlige plejeprodukter, fordi det er helt unødvendigt, og fordi der findes klare alternativer. Vi anerkender, at mikroplast i kosmetik ganske vist ikke er den største forureningskilde, men det er den, det er lettest at gå til. Mikroplast fra maling og dækrester er langt større problemer. Men de er rigtig svære at finde alternativer til.”

Karin Gaardsted henviser til, at det sagtens kan lade sig gøre at undgå mikroplasten i kosmetik og plejeprodukter. Den danske butikskæde Matas har i sine scrubcremer udskiftet de små plastikstykker med abrikoskerner. Mikroplasten er nemlig unødvendig i alle de cremer og al den kosmetik, som producenterne aktivt putter mikroplasten i.

”Vores forslag handler ikke kun om at skabe en lille, konkret forbedring for miljøet. Det handler også om den store signalværdi over for omverdenen, til industrien og til andre lovgivere rundt om i Europa og verden. Vi sætter spot på mikroplastens negative konsekvenser og opfordrer til politisk handling og regulering til gavn for mennesker og miljø,” fortsætter Karin Gaardsted.

De nordiske socialdemokrater finder det oplagt, at Norden som bæredygtig foregangsregion går forrest. FN’s klimaorganisation anbefalede også i 2015, at regeringerne verden over arbejder for at få udfaset mikroplast i kosmetik og plejeprodukter, og USA har allerede vedtaget et sådant forbud, som træder i kraft til sommer.

Hele forslaget kan findes online på linket her.