Hver eneste dag rejser 50 fyldte lastvognstransporter fra det vestligste Norge til Sverige. De kører tværs over det norske østland med nordmændenes restaffald, som skal forbrændes i Sverige på trods af, at nordmændene selv har moderne forbrændingsanlæg. Faktisk har nordmændene over de seneste år investeret massivt i nye anlæg, blandt andet ved Bergen og Oslo. Det er derfor intet mindre end en himmelråbende vanvittig praksis. 

Ifølge norske aktører på området er en lav svensk pris på forbrændingen skyld i de lange transporter. Men hvor er hensynet til miljøet? Miljøgevinsten ved lokal forbrænding er blevet glemt til fordel for den økonomiske gevinst ved at eksportere affaldet. Når politikere og ministre fra alle nordiske lande og selvstyrende områder mødes i Island til Nordisk Råds 67. session senere i oktober, har vi sat emnet på dagsordenen.

For det er en obligatorisk opgave, at en foregangsregion som Norden ser indad på netop spørgsmål om miljø og ressourceudnyttelse. Det kan umuligt være bæredygtigt at transportere så store mængder affald op mod tusind kilometer væk for at forbrænde det, når man selv har anlæggene til det.

Det norske tilfælde er ekstremt. Hele 57 procent af den svenske affaldsimport kommer fra det olierige naboland. Men der er sandsynligvis lignende tendenser andre steder i Norden. Fra 2009 til 2013 er affaldsimporten til Sverige nemlig mere end fordoblet, viser tal fra svenske Naturvårdsverket. Derfor skal sagen tages op på nordisk niveau og løses i fællesskab. Vi vil presse på for at få kortlagt affaldsstrømmene mellem de nordiske lande. Dernæst skal vi have sammenlignet landenes regelværk og afgiftssystemer for at undersøge, hvilken indvirkning de har på de grænseoverskridende affaldstransporter.

De nuværende store affaldstransporter mellem landene er desværre lige så hovedløse, som de er grænseløse, og de skal stoppes hurtigst muligt.

Karin Gaardsted (S), medlem af Folketinget; Ineqi Kielsen (Siumut), medlem af Grønlands Inatsisartut; Suzanne Svensson (S), medlem af Sveriges riksdag; Per Rune Henriksen (Ap), medlem af Stortinget; alle medlemmer af Nordisk Råds miljø- og naturresourceudvalg