I årevis har passager- og krydstogtskibe tømt deres toilettanke direkte ud i Østersøen. Det har haft konsekvenser for vores kyster og strande. Men særligt de økologiske og biologiske vilkår i Østersøen er påvirket, fordi toiletaffaldet medfører et forøget niveau af fosfor og kvælstof.

Tilbage i april måned besluttede FN’s søfartsorganisation (IMO) dog endelig et totalforbud: Passager- og krydstogtskibe må ikke længere dumpe toiletaffald i Østersøen. For eksisterende passagerskibe gælder det fra år 2021 og for nybyggede passagerskibe fra 2019.

Det er en vigtig aftale, fordi den betyder, at særligt russerne i fremtiden ikke må dumpe toiletaffald i Østersøen. De øvrige lande omkring Østersøen havde nemlig allerede før IMO-aftalen tilsluttet sig et totalforbud inden for det, man kalder HELCOM-samarbejdet.

Socialdemokraterne i Nordisk Råd glæder sig over IMO-aftalens totalforbud mod tømning af toiletaffald i Østersøen. Men der er grund til ikke at glæde sig alt for hurtigt.

Forbuddet er nemlig først helt indfaset i Rusland i 2023. Det betyder, at der fortsat er mange år endnu, hvor russiske skibe kan dumpe toiletaffald. Derfor har de socialdemokratiske medlemmer af Nordisk Råds miljøudvalg stillet en række spørgsmål til Finlands, Sveriges og Danmarks regeringer. De vil vide, hvordan regeringerne forholder sig til, at Rusland først er helt omfattet fra 2023.

Men Rusland-spørgsmålet er kun én af bekymringerne. For S-parlamentarikerne vil særligt gerne vide, hvordan de tre østersølande vil håndhæve det nye forbud. Regeringerne skal også svare på, hvordan de vil straffe synderne. I august 2015 var københavnerne f.eks. vidner til, at et krydstogtskib på ulovlig vis dumpede toiletaffaldet for tæt på kysten. Dermed blev flere københavnske strande forurenet og lukket. Myndighederne var passive i efterforskningen af sagen, og Københavns Kommune måtte konstatere, at det desværre var umuligt at opspore skibet.

Du kan læse Socialdemokraternes spørgsmål til Danmarks, Sveriges og Finlands regeringer i fuld længde på linket her.