Sosialdemokrater i Nordisk råd vil styrke medbestemmelsesretten i arbeidslivet

Den sosialdemokratiske gruppen i Nordisk råd har lagt frem et forslag om å styrke arbeidstakernes stilling på arbeidsmarkedet i Norden. Forslaget, som er fremlagt i Nordisk råds utvalg for vekst og utvikling, oppfordrer Nordisk råd til å anbefale Nordisk ministerråd å undersøke måter å styrke arbeidstakernes medbestemmelse og deltakelse i det nordiske arbeidslivet.

I forslaget understrekes det at nordisk arbeidsmarkedspolitikk bør være basert på dialog og samarbeid med arbeidslivet, og at det bør vurderes hvordan arbeidstakernes rettigheter kan styrkes. Det legges vekt på viktigheten av at de nordiske landene forsvarer trepartssamarbeidet og sikrer at lovgivning og regler støtter arbeidstakernes rettigheter.

Viktig å harmonisere regelverket i Norden

I begrunnelsen for forslaget pekes det på at det i Danmark, Norge og Sverige er lovfestet at ansatte skal ha representasjon i bedrifters styrer, mens dette i Finland kun gjelder for selskaper med minst 150 ansatte. Det foreslås at lovgivningen gjennomgås for å sikre at også ansatte i mindre bedrifter får denne rettigheten.

– Å styrke arbeidstakernes deltakelse gagner både ansatte og arbeidsgivere ved å øke transparens, forbedre beslutningsprosesser og redusere arbeidskonflikter, uttalte den finske parlamentarikeren Anna-Kristiina Mikkonen, en av hovedforkjemperne for forslaget.

Forslaget tar også hensyn til at arbeidsmarkedet er i endring, ettersom stadig flere selskaper opererer på tvers av landegrensene. Derfor kan det være hensiktsmessig å harmonisere lovgivningen mellom de nordiske landene for å styrke arbeidstakernes rettigheter.

Det foreslås at Nordisk ministerråd skal være en plattform for trepartsdialog mellom myndigheter, arbeidsgivere og arbeidstakere om arbeidstakerrettigheter og innflytelse på arbeidsplassen.

Dersom forslaget vedtas, kan det få stor innvirkning på det nordiske arbeidsmarkedet og bidra til å styrke både arbeidstakernes og bedriftenes fremtidige situasjon.

Forslaget vil bli diskutert ved Nordisk råds møter, som avholdes 31. mars – 1. april i Helsingfors.